Volkstuinen in Bredene en Oostende

info@tuinhier-akkerwinde.be
0486 72 58 21

Weeuwenteelt

Weeuwenteelt of overwinteringsteelt is een kweekmethode die nog maar weinig gebruikt wordt. Het is een manier om in het vroege voorjaar al oogstbare groente van het land te verkrijgen.

Weeuwenteelt stamt nog uit de tijd dat er geen verwarmde kassen waren. Het was toen echt nodig om deze manier van telen te gebruiken om vroeg in het jaar verse groenten te kunnen eten. Er werd gezaaid in september-oktober in een koude of platte bak die bij vorst werd afgedekt, bijvoorbeeld met jute.

Weeuwenteelt of overwinteringsteelt mag dan een concept van vroeger zijn, het kent vele voordelen en is ook leuk om als hobbytunier toe te passen. Want zo kun je ook zonder een tuinkas met weeuwenteelt al vanaf maart-april verse groenten uit je tuin oogsten. Bovendien is er bij deze teelt minder kans op ziekten en plagen. Plaagdieren zoals koolwitjes of zwarte bonenluis komen vroeg in het voorjaar nog niet of amper voor. Ook voor knolvoet – een gevreesde ziekte bij kolen – hoef je niet bang te zijn. Deze gedijt alleen bij hoge temperaturen.

Op dinsdag 20 juni 2023 geven we een cursus weeuwenteelt. Deze start om 19u in LDC Bredene, Duinenstraat 106.

Inschrijven verplicht via onderstaand formulier