Volkstuinen in Bredene en Oostende

info@tuinhier-akkerwinde.be
0486 72 58 21

Water

Het regent te weinig waardoor de watervoorraad op raakt.

Vervelend want je plantje hebben water nodig, maar geef je jouw planten wel op de goede manier water? Bekijk onze tips om juist en gericht te bewateren. Zo verspil je niks en zorg je voor sterke planten die de zomer goed kunnen doorstaan!

1- Valt er een periode weinig regen? Dan ben je misschien geneigd om extra vaak water te geven. Je kunt dit beter niet te vaak doen. Wanneer je namelijk vaak een beetje water geeft groeien wortels naar boven, waar de grond ook weer snel uitdroogt.

Je kunt beter één keer per week veel water geven. De wortels zullen dan meer moeite doen om beneden in de grond het water op te nemen. Dit maakt je plant sterker en weerbaarder tegen droogte.

2- Wanneer je plant opeens slappe bladeren heeft, hoeft dit niet erg te zijn. Dit is namelijk een natuurlijke bescherming tegen de zon! Zo drogen de blaadjes minder snel uit. Heeft de plant in de avond, als de zon weg is, nog steeds slappe bladeren? Geef hem dan wel water, waarschijnlijk knapt je plant zo weer op!

3- Wist je dat je met de hulp van een PVC buis of een ingegraven potje heel gericht water kunt geven? Steek de buis een stukje in de grond bij de wortels van je plant. Giet vervolgens water in de buis. Het water zal nu langzaam en gericht op de juiste plek vloeien. Zeker bij een droge grond is dit een slimme techniek. Zorg wel dat je de wortels niet beschadigd wanneer je de buis in de grond steekt.

4- Over het algemeen geef je de grond boven de wortels water, niet de bladeren. Water op de bladeren verdampt namelijk erg snel. Daarnaast kunnen natte bladeren verbranden wanneer ze in de zon staat.

5- Staan je planten in de zon? Geef ze dan pas water wanneer de zon weer weg is. Anders zal een groot deel van het water verdampen. Je kunt het beste water geven in de avond, dan heeft het water voldoende tijd om in de grond te zakken.

6- Wanneer je de planten water geeft zal een deel de wortels niet bereiken. Zeker wanneer de grond droog is, kan het de verkeerde richting in lopen. Wanneer je kleine dijkjes om je plant heen maakt, zal het water veel gerichter de grond in zakken.
Heb je meerdere planten naast elkaar staan die water nodig hebben? Maak dan een geultje die langs alle plantjes loopt. Zeker wanneer de grond droog is zal het water veel gerichter alle planten bereiken.

7- Wanneer de zon flink schijnt, kan de grond snel uitdrogen. Wanneer je wat materiaal verzameld zoals takjes en bladeren en dit bovenop de grond legt, geeft dit bescherming tegen de zon.

8- Een stelregel is: geef liever te weinig water dan te veel. Wortels hebben zuurstof nodig , bevat de grond te veel water dan kan zuurstof er niet bij. Wortels kunnen dan zelfs gaan rotten.