Witloof kan je op verschillende wijze kweken, in de serre (zie serre witloof) of in een emmer aarde (zie witloof kweken of witloof dagboek).
Vandaag proberen we iets nieuw, witloof kweken in water. Om de paar dagen zetten we hieronder een update van de kweek, kom dus regelmatig een kijkje nemen in dit bericht voor het vervolg.
Dag 1 – 21 november 2019
Benodigdheden:
- een plaats waar het 14 a 15 graden is
- witloofwortelen
- kartonnen doos
- plantenpot
- onderschaal
Kuis de witloofwortelen:
Zet alles in een plantbakje
Geen erg als de wortelen hierdoor nat worden.
Licht zorgt ervoor dat je witloof wortelen groen worden.
binnen de 5 dagen nemen we een kijkje
Dag 5 – maandag 25 november
Nog niet weel verandering in de witloof. Vandaag het water ververst.
het oude water weggegoten
en nieuw (regenwater) toegevoegd van boven af zodat de wortels volledig nat zijn.
Nu een weekje wachten en dan opnieuw water verversen.
Dag 11 – zondag 1 december
vandaag opnieuw het water ververst
Dag 18 – zondag 8 december
Opnieuw vers water gegeven
We zitten al aan 18 dagen en normaal gezien moeten we na drie weken bijna kunnen oogsten. We zullen volgende week opnieuw kijken of de groei zich doorzet of niet.
Dag 22 – 12 december
Er komt wat schot in de zaak, het witloof lijkt stilaan te groeien.
Vandaag enkel de wortelen wat vochtig gemaakt, let vanaf nu op dat het water niet over het loof gaat. Nat loof kan gaan rotten.
We wachten opnieuw tot het weekend om een kijkje te nemen.
18 december
Vandaag nog eens de wortels vochtig gemaakt.
De groei gaat heel langzaam vooruit
27 december
Na iets meer dan een maand komt er eindelijk witloof in de zaak.
We maken de wortels nog even nat en hopen dat we komende week toch al echte kropjes te zien krijgen.
6 januari
De witloof groeit langzaam en de kropjes worden iets dikker, maar hebben toch nog een groeispurtje nodig om te verwerken in mijn Tarte Tatin van witloof en geitenkaas.
Ik zou ze al kunnen gebruiken in bijvoorbeeld een romige sla met berloumi frietjes.
maar ik wacht nog een laatste week en oogst ze volgende week.
23 januari 2020
Na twee maand wachten is ons experiment toch wel mislukt.
De kropjes zijn niet mooi recht en ook niet gevuld.
Jammer, volgende maand proberen we het opnieuw. Misschien is de voorjaarssoort beter geschikt.
Het resultaat na twee maanden is niet goed genoeg, te gebruiken in een slaatje, maar voor mijn Tarte Tatin zal het te weinig zijn.