Volkstuinen in Bredene en Oostende

info@tuinhier-akkerwinde.be
0486 72 58 21

Witloof zonder aarde

Witloof kan je op verschillende wijze kweken, in de serre (zie serre witloof) of in een emmer aarde (zie witloof kweken of witloof dagboek).

Vandaag proberen we iets nieuw, witloof kweken in water. Om de paar dagen zetten we hieronder een update van de kweek, kom dus regelmatig een kijkje nemen in dit bericht voor het vervolg.

Dag 1 – 21 november 2019

Benodigdheden:

  • een plaats waar het 14 a 15 graden is
  • witloofwortelen
  • kartonnen doos
  • plantenpot
  • onderschaal

 

 

 

 

 

Kuis de witloofwortelen:

verwijders de buitenste blaadjes en snij het groen tot 3cm

Zet alles in een plantbakje

Zet het plantbakje in een onderschaal van minimum 7 cm

en vul de onderschaal met water tot zo’n 5 a 6 centimeter.

Geen erg als de wortelen hierdoor nat worden.

Dek nu de wortelen af met een kartonnen doos of zwart zeil, zorgervoor dat er geen kieren of spleten in je doos of zak zitten.

Licht zorgt ervoor dat je witloof wortelen groen worden.

binnen de 5 dagen nemen we een kijkje

Dag 5 – maandag 25 november

Nog niet weel verandering in de witloof. Vandaag het water ververst.

 het oude water weggegoten

 en nieuw (regenwater) toegevoegd van boven af zodat de wortels volledig nat zijn.

Nu een weekje wachten en dan opnieuw water verversen.

Dag 11 – zondag 1 december

vandaag opnieuw het water ververst

De witloof begint stilaan te groeien

Dag 18 – zondag 8 december

Precies wat stilstand in de groei van het witloof.

Opnieuw vers water gegeven

en even de temperatuur gecheckt

De temperatuur is steeds 14 a 15 graden

We zitten al aan 18 dagen en normaal gezien moeten we na drie weken bijna kunnen oogsten. We zullen volgende week opnieuw kijken of de groei zich doorzet of niet.

Dag 22 – 12 december

Er komt wat schot in de zaak, het witloof lijkt stilaan te groeien.

Vandaag enkel de wortelen wat vochtig gemaakt, let vanaf nu op dat het water niet over het loof  gaat. Nat loof kan gaan rotten.

We wachten opnieuw tot het weekend om een kijkje te nemen.

18 december

Vandaag nog eens de wortels vochtig gemaakt.

De groei gaat heel langzaam vooruit

27 december

Na iets meer dan een maand komt er eindelijk witloof in de zaak.

We maken de wortels nog even nat en hopen dat we komende week toch al echte kropjes te zien krijgen.

6 januari

De witloof groeit langzaam en de kropjes worden iets dikker, maar hebben toch nog een groeispurtje nodig om te verwerken in mijn Tarte Tatin van witloof en geitenkaas.

 Ik zou ze al kunnen gebruiken in bijvoorbeeld een romige sla met berloumi frietjes.

 maar ik wacht nog een laatste week en oogst ze volgende week.

23 januari 2020

Na twee maand wachten is ons experiment toch wel mislukt.

De kropjes zijn niet mooi recht en ook niet gevuld.

Jammer, volgende maand proberen we het opnieuw. Misschien is de voorjaarssoort beter geschikt.

Het resultaat na twee maanden is niet goed genoeg, te gebruiken in een slaatje, maar voor mijn Tarte Tatin zal het te weinig zijn.